Funkcie bežeckých hodiniek - ako si vybrať.

Pripravili sme už avizovaný zoznam najdôležitejších - najpoužívanejších funkcií, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere vašich nových športových hodiniek. Samozrejme, že článok prezentuje náš osobný názor a skúsenosti a ten sa môže líšiť od ostatných názorov iných športovcov. 

Aktuálny čas a dátum - základná funkcia každých hodiniek. Nepodceňte však dobrú čitateľnosť tj. napríklad možnosť prispôsobiť si veľkosť číslic, aby ste mali vždy túto informáciu jasnú a zrozumiteľnú hlavne počas vášho výkonu.

Alarm - opäť dnes už klasika aj keď existuje niekoľko alarmov, ktoré môžete využiť pri rôznych udalostiach. Tak napríklad klasický alarm - budík, ktorý vás ráno zobudí a ktorý si môžete nastaviť ako pripomienku. Ďalší alarm môže byť nastavený napríklad pri športovom výkone a pri prekročení nastavenej hodnoty srdcového tepu, pri splnení osobného cieľa atď. Vyplatí sa teda pozrieť koľko a akých alarmov hodinky podporujú nastaviť.

Stopky a medzičas - jedna z pôvodných funkcií prvých digitálnych hodiniek. Aj keď dnes bežecké hodinky ponúkajú sofistikovanejšie dátové polia, jednoduché stopky s možnosťou stopnúť medzičas sa vždy hodia. Určite sa niekto nájde, kto bude chcieť "stopnúť" svoj výkon.

Timer - časovač. V minulosti, ale aj v súčasnosti celkom žiadaná funkcie, ktorá dokonca nie je prístupná u všetkých výrobcov - divné že? Jednoduché veci sa veru zídu a to platí aj v tomto prípade. Ak budete mať možnosť nastaviť si timerov viac, to bude len plus. A nakoniec túto funkciu môžete použiť napríklad v kuchyni pri varení vajec na tvrdo ;-).

Auto pause - automatické zapauzovanie aktivity. Nemusíte stláčať žiadne ovládacie tlačidlo, hodinky sami rozpoznajú že ste sa zastavili a sledovanie aktivity pozdržia. Po opätovnom pohnutí sa sledovanie aktivity opäť spustí.

Auto lap - počítanie ubehnutých resp. prejdených kôl. Táto funkcia vám jednoducho oznámi, že ste prešli definovanú dĺžku kola. Informácia bude zobrazená na displeji hodiniek alebo aj zavibrovaním, či zvukovým signálom. Sami si nastavíte dĺžku kolečka, napríklad 1km a pri každom dosiahnutom  kilometri vám to hodinky automaticky oznámia.

Auto scroll obrazovky - jednoduchá funkcia, ktorá zabezpečí, že obrazovka vašich hodiniek nebude statická, ale jednotlivé nadefinované obrazovky pre príslušnú aktivitu sa budú postupne - cyklicky zobrazovať. Výhodou je, že nemusíte obrazovky manuálne prepínať, ale všetko sa deje automaticky. Naopak pre niekoho toto môže byť nevýhoda, pretože má záujem vidieť iba niektorú zo zadefinovaných obrazoviek.

Možnosť definovať rôzne upozornenia - napríklad definícia hodnôt srdcového tepu, či rýchlosti alebo prejdenej vzdialenosti. Je dôležité vedieť v akej fáze tréningu sa aktuálne nachádzate a táto funkcia vám k tomu pomôže. Upozornenie sa zobrazí priamo na displeji a je takisto podporené zavibrovaním alebo zvukovým signálom.

Intervalový tréning - každý športovec, ktorý to myslí vážnejšie túto funkciu určite potrebujete. Jedná sa možnosť nadefinovať si tréning podľa požiadaviek, rozvrhnutý do viacerých intervalov. Jednoduchý interval môže vyzerať aj takto - 10min. zahriatie (strečing), 10min. poklus, 20min. rýchly beh, 10min. poklus, 20min. rýhly beh, 10min. výklus.

Vlastné obrazovky a dátove políčka - možnosť, ktorá je prístupná na bežeckých hodinkách alebo športtesteroch strednej a vyššej triedy. Podľa nás veľmi potrebná, pretože dovoľuje športovcovi definovať vlastné obrazovky aj s dátovými políčkami, ktoré bude vidieť počas aktivity. Teda napríklad pre aktivitu turistika je zaujímavé vidieť okrem tradične definovaných hodnôt ako sú aktuálny čas, vzdialenosť, caš aktivity aj hodnoty nastúpaných, zostúpených metrov, prejdenú trasu alebo najvyšší a najnižší dosiahnutý bod na trase, či výškový profil trasy atď. Jednoducho povedané, máte možnosť prispôsobiť si hodinky a zobrazenie podľa vlastných potrieb a to doslova.

Senzory:
3D akcelerometer - krokomer, monitor aktivity, upozornenie na neaktivitu 
Altimeter
Barometer
GPS
Srdcový tep a tepové zóny

Virtual pacer
Race predictor
Lactate threshold
Doba zotavenia

Zobrazenie prevýšenia, aktuálne ndm výšky

Plánovanie trás, sledovanie a záznam trasy
Navigácia v teréne podľa trasy, POI 

Podpora multišport
Kompatibilita a konektivita - BLE a Ant +, pas, bicy, footpod, teplomer



Autor © bezeckehodinky.sk 2017

1 komentár:

  1. There are many extra recent titles have the ability to|you probably can} browse should you head over to our “Slots” page. That is why we all know you’ll be happy hear to} that we use the newest and most reliable 128-bit SSL know-how. Deciding what's best for you actually a|can be a|is principally a} matter of desire, but we consider that some features are worth more than others. Typical reloads 온라인 카지노 on deposits of $45 and up receive 150% on high as properly, making BigSpin very much the lord of the every day promotion. We additionally liked its weekly thriller bonus that landed in our inbox every Thursday.

    OdpovedaťOdstrániť