Ako si vybrať bežecké hodinky

Pred tým ako sa začneme venovať jednotlivým funkciám bežeckých hodiniek mali by sme si povedať pár slov o všeobecných vlastnostiach športových hodiniek, ktoré sú možno jasné ale je dobré si ich pred kúpou pripomenúť. Poďme sa teda pozrieť na čo by ste sa mali zamerať resp. čo všetko zvážiť pred kúpou bežeckých hodiniek alebo športtestera.

Určite každému hneď na prvý pohľad padne do oka dizajn hodiniek a ten bude jedným z kritérií výberu hodiniek. Vyberte si teda hodinky, ktoré vám esteticky sadnú, ale zároveň nezabudnite aj na ich funkčnú odolnosť. Ak budete športovať za každého počasia hodinky musia niečo vydržať, ich telo musí byť vyrobené z odolného materiálu. Môžu mať napríklad zafírové sklíčko, či titánovú lunetu odolnú proti poškriabaniu. Čím viac použitých odolných materiálov, tým vyššia býva cena ktorú zaplatíte. 

Zaujímať by vás mala aj hmotnosť hodiniek. Uvedomte si, že ich budete nosiť na ruke počas celého dňa alebo minimálne počas tréningu. Nebude príjemné, ak vaša ruka bude ťažká alebo ak budete mať ťažkosti obliecť si priliehavejší odev.

- Polar M200 - 


Svoju dôležitú rolu hrá tiež remienok. Treba myslieť na to, aby bol ohybný, zároveň pevný a hodinky správne držal na ruke ak napr. majú optický senzor tepu. Jedným z najlepších riešení je, ak hodinky podporujú vymeniteľné remienky. Vtedy si budete môcť remienok vymeniť či už podľa aktuálnych poveternostných podmienok alebo podľa vášho outfitu. Napríklad v lete sa lepšie hodí dierkovaný, pod ktorým sa ruka toľko nepotí a naopak do práce možno kožený, či kovový, ktorý vyzerá prémiovo. 


- Garmin Forerunner 735XT - 


K odolnosti sa tiež pridáva vodotesnosť, ktorá udáva či v hodinkách budete môcť plávať alebo sa aspoň bez problémov sprchovať. Odolnosť voči potu a postriekaniu vodou musí byť samozrejmosťou. Každý výrobca udáva vodeodolnosť - vodotesnosť číslom napríklad WR10 - 100 (WR - water rating) alebo IPX. Normy (EU a US) sa však môžu líšiť a preto si treba prečítať v špecifikácii presné odporúčanie výrobcu ako hodinky správne používať v závislosti na uvedenej definícii (viď. vodeodolnosť od výrobcu Garmin).


- Garmin Forerunner 735XT - 


Budem na hodinky vidieť údaje pri každej situácii a za každých svetelných podmienok? Základná otázka pri zvažovaní pre aký displej sa rozhodnúť. V ponuke sú stále klasické lcd displeje, modernejšie farebné, dotykové s podsvietením alebo bez neho. Rozlíšenie displeja vám napovie, koľko informácii dokážete vidieť na jednej obrazovke bez nutnosti stlačiť tlačidlo posunu medzi ponukami. Každá technológia má svoje výhody aj nevýhody. Napríklad klasický čiernobiely displej zabezpečí väčšiu výdrž batérie, farebný je zase krajší a dokáže vylepšiť čitateľnosť údajov alebo ovládanie hodiniek, ak je dotykový. Zaujímavou a dôležitou funkciou je aj možnosť definovať si vlastné obrazovky, ktoré budete vidieť počas tréningu. Zvolíte si sami, ktoré z údajov sú pre vás dôležité a chcete mať o nich nepretržitý prehľad.


- Suunto Ambit 3 Run -


Výdrž batérie sme už spomínali v súvislosti s displejom. Hodinky môžu používať jednorázovú alebo dobíjateľnú batériu. Hodinky s pokročilými funkciami majú skôr dobíjateľnú a budete ich musieť pravidelne dobíjať napríklad ako váš mobilný telefón. Časté nabíjanie môže prekážať a preto sa zamyslite aká výdrž batérie vám vyhovuje, ako dlho športujete a aké funkcie potrebujete vzhľadom na kapacitu batérie.

Nakoniec sa zamyslite nad možnosťou prezerania a uchovania nameraných údajov. Každé kvalitné hodinky by mali mať vnútornú pamäť na uchovanie nameraných dát vašej aktivity. Minimálna pamäť je väčšinou na 5-7 dní tréningu a potom sa začnú údaje premazávať. Aby ste neprišli o žiadne dosiahnuté úspechy, treba si údaje z hodiniek stiahnuť napríklad do počítača pripojením pomocou USB kábla alebo najnovšie do aplikácie v mobilnom telefóne využitím bluetooth prepojenia hodiniek s telefónom. Každý z výrobcov má vlastnú aplikáciu ako sú Garmin Connect, Polar Flow, Suunto Movescout, no existujú aj aplikácie, ktoré dokážu importovať údaje od viacerých výrobcov. Medzi takéto aplikácie patrí napr. Strava, Training Peaks, Running keeper atď.

Po zosumarizovaní základných parametrov si postupne vysvetlíme funkcie bežeckých hodiniek v ďalšom článku.

Autor © bezeckehodinky.sk 2017

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára